poniedziałek, 28 grudnia 2015

Blok czekoladowy

Niektórzy mówią na to relikt PRL-u, a ja mówię relikt nie relikt ale za to jaki pyszny ;)



Składniki:
- mleko w proszku 400 g.
- margaryna 25 dkg (kostka)
- 1/2 szkl wody
- 1 i 1/3 szkl. cukru - jak ktoś lubi mega słodkie to w oryginalnym przepisie jest 2 szkl. cukru
- kakao 5-6 łyżek
- herbatniki 3-4 opakowania
- bakalie wszelkiej maści i jak ktoś lubi to w sporej ilości ;)

Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć (nie musi być na malutkie kawałki). Mleko wymieszać z kakao, tak aby było jak najmniej grudek. Margarynę, wodę i cukier zagotować i takie gorące wymieszać dokładnie z mlekiem. Dodać pokruszone herbatniki i bakalie, wymieszać.
Dużą keksówkę wyłożyć folią spożywczą (robimy to przed wymieszaniem mleka z gorącym tłuszczem), pozostawić na brzegach zapas folii. Przełożyć gotową masę do foremki, pozostawioną na brzegach folię zakładamy na wierzch masy i rękoma ją ugniatamy, aby ładnie się uformowała (przez folię łatwiej i wygodniej się to robi). Odstawiamy do ostygnięcia, jak ostygnie wstawiamy do lodówki.

Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz