poniedziałek, 28 grudnia 2015

Sernik makowo-jabłkowy

Przepis na ten sernik zaczerpnęłam z gazetki Ciasta Domowe nr 211. Jest to połączenie sernika z torcikiem japońskim. Troszkę zmodyfikowałam przepis po swojemu ;) Pracochłonny strasznie ale efekt smakowy to rewanżuje ;)





Składniki na masę serowo - makową
- 1,25 kg twarogu półtłustego
- 20 dkg margaryny
- 8 jajek
- 1 szkl. cukru (jak ktoś lubi bardziej słodkie to można dać lekko z górką)
- 1 op. cukru waniliowego ew. wanilinowego
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g kaszy mannej
- 1/2 kg jabłek
- 1,5 szkl. maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie (rodzynki, orzechy etc.)

Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 20 dkg margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę (ja przekręcam 3 razy przez sito o małych oczkach). Do maku dodać bakalie wg. uznania, oraz jabłka starte na jarzynówce.
Ser, jajka, cukry, mąkę ziemniaczaną, budyń, kaszę, margarynę i proszek zmiksować w blenderze. Jak ktoś nie posiada to zmielić ser, margarynę utrzeć z cukrami i jajkami, dodawać ser i pozostałe składniki - zmiksować wszystko razem.
1/3 masy serowej przełożyć do maku i dobrze wymieszać.
Zrobić ciasto. Mąkę, cukier, proszek i margarynę - przesiekać, dodać jajka i zagnieść bardzo delikatne ciasto. Będzie się lepić więc należy dodawać mąki tyle, żeby jedynie nie przyklejało się do ręki.
Dużą blachę (u mnie 37x24,5x5,5 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciastem wykładamy tylko dno blaszki. I tak można dać od razu całość masy makowej a na nią masę serową, lub tak jak ja można się pobawić i zrobić w paski: mak - ser - mak - ser
Piec ok 1h 15 min. w 190°C

Jak wystygnie można polać polewą.
Ciasto jak dla mnie nie jest zbyt słodkie, więc jak ktoś lubi więcej słodyczy można dać troszkę więcej cukru.
Do maku można dodać wszelkie bakalie jakie lubicie ;)



Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz