Knysz jest rodzajem wigilijnego postnego pieczywa w formie placka. Podaje się go do ryby smażonej i śledzika. Ja osobiście jem go tego dnia do wszystkiego ;) Niestety nie mam jego zdjęcia w swoim archiwum. Knysz najlepiej upiec dzień przed Wigilią.
Dziś Wigilia, knysz upieczony wczoraj więc prezentuję również wersję wizualną (knysz ze zdjęcia jest zrobiony z podwójnej porcji podanej w przepisie) - edit 24.12.2015
Dziś Wigilia, knysz upieczony wczoraj więc prezentuję również wersję wizualną (knysz ze zdjęcia jest zrobiony z podwójnej porcji podanej w przepisie) - edit 24.12.2015
Składniki:
25 dkg mąki pszennej
1/2 szkl. letniego mleka
3 dkg drożdży świeżych lub 2,5 łyżeczki drożdży suchych
2 łyżki cukru
sól ok. 1/4 - 1/2 łyżeczki - ja daję na oko
2 jajka
3 łyżki oleju
cebula - 3-4 duże
mak - 1-2 łyżki
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do niej do smaku sól i pieprz. Odstawić aby przestygła.
Mleko, drożdże, cukier i mąkę wymieszać (mąki dać tyle aby całość miała konsystencję śmietany). Jak zaczyn zacznie pracować dodać sól, pozostałą mąkę, jajka i olej - wymieszać całość drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia.
Blaszkę natłuścić i dobrze obsypać mąką. Dno blaszki wyłożyć ciastem, na ciasto rozprowadzić równomiernie cebulę (ja to robię ręką bo tak jest po prostu wygodniej i szybciej), Po wierzchu posypać makiem (może go być mniej lub więcej - wg. uznania). Upiec aż ciasto się zarumieni.(suchy patyczek).
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz