poniedziałek, 28 grudnia 2015

Ambasador

Chcąc coś nowego upiec na Święta połasiłam się na to ciasto. Z góry mówię jest pyszne. Przepis znalazłam tutaj  ale oczywiście musiałam pozmieniać to i owo po swojemu;)  



Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 7 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe (takie z cukrem)
- 2 jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej

- 40 dkg masła
- wódka (ok 1-2 kieliszków do masy + do namaczania)
- puszka brzoskwiń w syropie
- bakalie (rodzynki, orzechy, ew. żurawina, daktyle etc.)
- gorzka czekolada tabliczka
- kakao 2-3 łyżki
- herbatniki ok. 40 szt. ciasteczek

Wykonanie:
Biszkopt - jajka ubić z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę razem z proszkiem i kakao. Wymieszać krótko na niskich obrotach - upiec.
Z mleka odlać ok. 1 szkl i dodać to niej jajka, mąki, budynie - porządnie rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń - ostudzić.
Rodzynki i ew. żurawinę suszoną zalać mieszanką wódki i wody (więcej wódki niż wody), pozostawić tak ok 30 min aby tylko lekko zmiękły. Zlać płyn i odstawić do nasączenia biszkoptu (jak jest go za mało to dolać trochę wody). Rodzynki i żurawinę odsączyć na ręczniku papierowym. Orzechy i czekoladę posiekać, wstawić do lodówki aby nie zmiękła. Brzoskwinie odsączyć z soku, pokroić na niezbyt duże kawałki i tak samo jak rodzynki odsączyć z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń, wlać alkohol, podzielić na dwie części. Do jedenej dodać pokrojone brzoskwinie, a do drugiej kakao, czekoladę, orzechy i pozostałe bakalie.
Składamy ciasto. Biszkopt nasączyć płynem pozostałym po namaczaniu rodzynek, na biszkopt masa ciemna, herbatniki (na jedną warstwę trzeba ich ok. 20 szt.), na to masa jasna oraz herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki. Ugotować polewę i ją ostudzić, polać ciasto. Herbatniki muszą zmięknąć pod wpływem masy więc najlepiej zrobić je dzień wcześniej.
Zamiast jasnych herbatników na ciemnej masie można ułożyć kakaowe.

Smacznego;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz