czwartek, 17 grudnia 2015

Ciasto królewskie - wariacje na temat ;)

Pyszne, bardzo słodkie, lekko miodowe ciasto. Troszkę go zmodyfikowałam jak robiłam je na imieniny Mężusia ;) to znaczy dodałam to i owo do wersji podstawowej ;) No cóż przyznam się bez bicia, biszkopt mi nie urósł tak jakbym tego chciała, więc ciasto było by po prostu niziutkie i chciałam je tym sposobem powiększyć. Efekt? Nam smakowało, ale to już musicie ocenić sami ;)





Składniki na placki miodowe:
40 dkg mąki pszennej
15 dkg cukru pudru
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki miodu
15 dkg margaryny

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić z miodem, lekko przestudzić i zagnieść ciasto. Upiec z tego dwa placki.

Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Upiec biszkopt. W wersji ze zdjęcia są dwa takie biszkopty.

Składniki na masę:
20 dkg cukru
1/2 l. mleka
200 g. masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Odlać 1 szkl. mleka i dodać to niego mąki oraz cukier waniliowy, dobrze rozmieszać. Resztę składników zagotować, dodać mleko rozmieszane z mąkami i mieszać do ugotowania budyniu. Jeszcze ciepłym przekładać placki. Placek miodowy - masa - biszkopt - masa - placek miodowy - to w wersji podstawowej
W wersji ze zdjęcia: placek miodowy - masa - biszkopt - dżem kwaśny (np. wiśniowy, czarna porzeczka) - biszkopt - masa - placek miodowy. W wersji rozszerzonej biszkopty trzeba lekko nasączyć np. herbatą bez cukru.
Ciasto polać polewą czekoladową, taką niezbyt słodką.

Przepis na blaszkę.

Rady: 
Ciasto w tych proporcjach jest dość słodkie, więc jak ktoś nie lubi zbyt słodkiego może zmniejszyć ilość cukru w masie lub w biszkopcie.
Zarówno placki jak i biszkopt można upiec dzień przed składaniem ciasta. Ciasto musi "przejść" (zmięknąć) więc najlepiej zrobić go dzień przed planowanym podaniem.
Placki miodowe mają to do siebie, że podczas przenoszenia czy wyjmowania z blaszki lubią się połamać - absolutnie się tym nie należy przejmować, bo podczas składania ciasta wszystko się sklei.
Taka masa ma to do siebie, że czasem tłuszcz lubi się oddzielić, spokojnie i tu nie należy panikować, placki i biszkopt wchłonie jego nadmiar, dzięki czemu ciasto będzie się jeszcze bardziej rozpływać w ustach.


Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz