W mojej rodzinie na każde święta robimy sosik tatarski z własnoręcznie kręconym majonezem. Przygotowanie takiego sosu jest na prawdę szybkie, a efekt i niebo lepszy od sklepowych wytworów, no i ma jeszcze jedną zaletę - wiesz co jesz ;)
Składniki:
1 żółtko
3 łyżki musztardy
1 łyżka octu (ja daję spirytusowy)
250 ml. oleju
1 wek ogórków kiszonych
1 większy słoik marynowanych grzybów
sól. pieprz, ew. cukier - do smaku
Wykonanie:
Żółtko, musztardę i ocet - ubić. Malutkim strumieniem dodawać olej - cały czas miksując. Ogórki i grzyby zmielić w maszynce na małych oczkach, odsączyć z reszty "wody" i połączyć z majonezem. Doprawić do smaku, przełożyć do słoików i włożyć do lodówki aby smaki się przegryzły (tak conajmniej na noc).
Rada:
Można ten sos ubijać zarówno robotem ręcznym jak i malakserem. Ostatnio, żeby ubić ten majonez to stosuję blender ręczny, zauważyłam że majonez jest wtedy bardziej gęsty, choć tym sposobem trudniej jest go zrobić.
Grzyby do tego sosu , to mogą być po prostu marynowane pieczarki (duży słoik), lub jak ktoś ma swoje to takie nawet lepsze. Ja jeżeli mam możliwość pojechania na opieńki to marynuję z nich same korzonki właśnie na ten sos, równie dobrze można dać marynowane kozaki czy inne, które posiadacie.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz