wtorek, 28 czerwca 2016

Mielone drobiowe z kaszą orkiszową

Kotlety miodzio, że tak powiem, nawet byłam miło zaskoczona ich smakiem. Przepis kompletnie improwizowany. Z poniższej porcji wychodzi ok 15 sztuk kotletów takich większych
Potrzebujemy:
1 szkl. kaszy orkiszowej drobnej
2 duże piersi z kurczaka
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
po łyżce świeżego koperku i natki pietruszki - posiekane
2 średnie lub 1 duża marchewka
sól, pieprz, papryka słodka - do smaku
bułka tarta

Wykonanie:
Kaszę opłukać, zalać 2 szkl. wody i ugotować. Zdjąć z ognia, przykryć talerzykiem i odstawić do ostygnięcia (ta kasza bardzo szybko się gotuje). Piersi oczyścić, pokroić na większe kawałki i razem z cebulą zmielić w maszynce o grubych oczkach. Dodać to ostudzonej kaszy. Marchew zetrzeć na jarzynówce, dodać jajka, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy - wymieszać. Jak będzie za rzadkie to dodać bułki tartej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.


Smacznego ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz