piątek, 29 kwietnia 2016

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

Wczoraj miałam wenę do pieczenia. Na pierwszy ogień poszedł chleb na mące orkiszowej. Zazwyczaj piekę pszenno-żytni lub pszenno-orkiszowy, ale tym razem taka mała zmiana. Jak dla mnie pyszotka!!!







Składniki:
800 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
4 łyżeczki suchych drożdży lub 5 dkg świeżych
490-500 ml. wody ciepłej
3 łyżki oleju (dowolny ale lepszy jest ten z zimnego tłoczenia)
sól - 2,5 łyżeczki
suchy zakwas 1 łyżka (opcjonalnie, jak ktoś nie ma to można pominąć)
len w ziarnach ok. 4 łyżek - opcjonalnie


Wykonanie:
Jak ktoś ma maszynę do chleba to najpierw dajemy mokre składniki, mąkę i resztę, nastawiamy na mieszanie ok 30 minutowe. Reszta czynności jak poniżej.
Mieszanie ręczne, zrobić zaczyn - kilka łyżek mąki wymieszać z drożdżami, dodać wodę do konsystencji śmietany. Resztę składników (oprócz wody) wsypać do miski, jak drożdże zaczną pracować dodać je do miski, wlewając wodę zagniatać ciasto, w razie jak wam się poleje więcej wody lub ciasto będzie mocno kleić się do rąk to podsypać mąką. Konsystencja ciasta ma być luźna tak jak ciasto na pierogi. Jak ciasto jest zagniecione, to przełożyć je do wysmarowanej olejem i posypanej mąką keksówki (tej większej), odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. aby chlebek urósł. Piec 70 min. w 220 stopniach bez termoobiegu. Jak się upiecze wyjąć chleb, sprawdzić czy upieczony tzn. popukać w spód chleba, jak wyda głuchy dźwięk to upieczony, odstawić do wystygnięcia i zajadać ;)


 Smacznego;) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz