wtorek, 19 kwietnia 2016

Owsiane ciasteczka

Miękkie i fajne, ja robię duże (ok.7-8 cm średnicy) ciasteczka i z tej porcji wychodzi 30 takich ;)




Składniki:
500 g płatków owsianych górskich
0,5 - 0,6 l mleka
2 jajka
4 łyżki mąki mocno kopiaste (u mnie orkiszowa ale można użyć innej)
Dodatki: co kto chce i lubi (u mnie ziarna lnu, rodzynki i orzechy włoskie siekane)
ok. 0,5 szkl. cukru

Wykonanie:
Płatki wsypać do garnka, zalać mlekiem tak żeby lekko przykrywało płatki i na małym ogniu podgrzewać aż płatki wchłoną prawie całe mleko, często trzeba mieszać bo lubią się przypalić ;) Przełożyć do miski i poczekać aż przestygną. Dodać pozostałe składniki (jajka, mąkę, dodatki i cukier). Cukru daje się w zależności od tego kto jakie lubi, najlepiej spróbować przed upieczeniem, bo jak dacie sporo słodkich dodatków to nie trzeba wtedy dawać dużej ilości cukru.
Przygotować sobie miseczkę z wodą i łyżkę. Ciasto wykładać łyżką, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i formować taką wielkość ciastek jaka wam odpowiada (co ciastko maczać łyżkę w wodzie, wtedy się nie klei). Piec ok 20 min. w 190 stopniach. Piekarnik dobrze jest wcześniej nagrzać


Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz