Składniki: (porcja na ok. 10 kotletów)
1 kg. mięsa mielonego wieprzowego
2-3 kajzerki (mogą być suche)
2-3 jajka
siemię lniane
otręby owsiane
sól, pieprz, czosnek, papryka słodka mielona - do smaku
jako panierka - otręby owsiane
Wykonanie:
Kajzerki namoczyć w wodzie, jak nasiąkną to odcisnąć. Mięso przełożyć do większej miski, dodać odciśnięte kajzerki, jajka, przyprawy, po kilka łyżek (3-4) siemienia i ortąb, wymieszać. Jak masa będzie za luźna do dosypać jeszcze otrąb. Uformować kotlety, obtoczyć je w otrębach, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C ok. 1 godz., po 30 min. pieczenia wyjąć i odwrócić kotlety na drugą stronę.
Podawać z czym tylko chcecie, mogą nawet "robić" za mini klops do kanapek ;)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz