Dzisiaj inny przepis jak zrobić swoją wędlinkę, tym razem bez zdjęcia.
Jeżeli lubicie pieczoną szynkę to gwarantuję, że z tego przepisu sucha nie będzie. Przepis nadaje się także do schabu
Szynka tak ok 1,5 kg
mleko - ile zabierze
sól - 3 łyżki
pieprz ok 1 łyżeczki
słodka papryka j.w
oregano j.w
ew. czosnek
mleko - ile zabierze
sól - 3 łyżki
pieprz ok 1 łyżeczki
słodka papryka j.w
oregano j.w
ew. czosnek
Wykonanie:
Szynkę wkładamy do głębokiej miski i mocno je nakłuwamy, ja do tego
używam patyczka do szaszłyków. Sól można wcześniej rozpuścić, ale nie
jest to konieczne. Wszystkie przyprawy, oprócz czosnku, dodać do miski i
wlać tyle mleka, żeby przykryło mięso i wszędzie dotarło. Mięso w
takiej marynacie zostawić w lodówce co najmniej na noc, a najlepiej na
dobę. Po wyjęciu z lodówki włożyć w rękaw do pieczenia, można dodać
lekko rozgniecione ząbki czosnku wg. smaku, i piec ok 1,5 godz. w temp.
180-200 stopni (w zależności od piekarnika, ja piekę w 200). Po
upieczeniu wyjąć pieczyste z piekarnika, zostawić na 10-15 minut, żeby
mięso się uspokoiło, wyjąć szynkę z rękawa, a jak przestygnie wstawić do
lodówki. Jak się kroi taką świeżą szynkę to się "kruszy", ale
wystarczy, że ze dwie godzinki schłodzi się w lodówce i super się wtedy
kroi
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz