Potrzebujemy:
mięso: karczek lub boczek ok. 2 kg
woda 2-3 litry (tak żeby zakryła mięso)
3/4 szkl. soli (jak się da petlowej to wtedy jest mięsko różowe)
kilka ząbków czosnku
kilka liści laurowych i ziela angielskiego
3 spore łyżki majonezu lub ok 1 szkl. mleka
papryka słodka, pieprz mielony, zioła prowansalskie (lub oregano albo majeranek - do boczku lepiej pasuje) - do smaku
mięso: karczek lub boczek ok. 2 kg
woda 2-3 litry (tak żeby zakryła mięso)
3/4 szkl. soli (jak się da petlowej to wtedy jest mięsko różowe)
kilka ząbków czosnku
kilka liści laurowych i ziela angielskiego
3 spore łyżki majonezu lub ok 1 szkl. mleka
papryka słodka, pieprz mielony, zioła prowansalskie (lub oregano albo majeranek - do boczku lepiej pasuje) - do smaku
Wykonanie:
Mięso wkładamy do garnka, porządnie go nakłuwamy i dajemy pozostałe
składniki. Jeżeli dajecie majonez to przed dodaniem go do garnka
rozmieszajcie go z odrobiną wody. Wszystko razem trzeba doprowadzić do
wrzenia, jak zacznie się gotować to zmniejszyć na jak najmniejszy
płomień, zalewa ma tylko mrugać. Gotować 20 min. i wyłączyć. Mięso w
zalewie zostawiamy na co najmniej 5 godz, a najlepiej na całą noc. Potem
wyjmujemy, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy tak do 2 godz. w
temp. 180-200 stopni.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz