wtorek, 28 czerwca 2016

Mięsko do kanapek

Mięsko do kanapek, czyli taka domowa wędlina - z serii wiem, co jem
Potrzebujemy:
mięso: karczek lub boczek ok. 2 kg
woda 2-3 litry (tak żeby zakryła mięso)
3/4 szkl. soli (jak się da petlowej to wtedy jest mięsko różowe)
kilka ząbków czosnku
kilka liści laurowych i ziela angielskiego
3 spore łyżki majonezu lub ok 1 szkl. mleka
papryka słodka, pieprz mielony, zioła prowansalskie (lub oregano albo majeranek - do boczku lepiej pasuje) - do smaku


Wykonanie:
Mięso wkładamy do garnka, porządnie go nakłuwamy i dajemy pozostałe składniki. Jeżeli dajecie majonez to przed dodaniem go do garnka rozmieszajcie go z odrobiną wody. Wszystko razem trzeba doprowadzić do wrzenia, jak zacznie się gotować to zmniejszyć na jak najmniejszy płomień, zalewa ma tylko mrugać. Gotować 20 min. i wyłączyć. Mięso w zalewie zostawiamy na co najmniej 5 godz, a najlepiej na całą noc. Potem wyjmujemy, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy tak do 2 godz. w temp. 180-200 stopni.



Smacznego ;) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz