poniedziałek, 23 maja 2016

Bliny pszenno-gryczane

Bliny pszenno-gryczane, a dlaczego takie? a bo mój Mąż nie za bardzo lubi smak kaszy gryczanej. Kupiłam mąkę ekologiczną gryczaną i trzeba było ją jakoś wykorzystać. Podana porcja jest na 5 głodomorów z dużym apetytem ;)








Składniki:
po 2,5 szkl. mąki gryczanej i pszennej
3 łyżeczki suchych drożdży
2-3 łyżeczki soli
niecała łyżka cukru
dobrej jakości olej - kilka łyżek
ok 1l. ciepłego (ale nie gorącego) mleka
4 jajka


Wykonanie:
Kilka łyżek mąki połączyć z drożdżami, dodać cukier i tyle ciepłego mleka, aby miało konsystencję śmietany. Resztę składników (oprócz mleka, soli i jajek) wsypać do miski. Jak drożdże zaczną pracować, dodać je do składników. I ponownie dodać tyle mleka aby całość miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce, tak żeby ciasto 2-3 zwiększyło swoją objętość. Jajka z solą ubić, tak żeby były prawie białe i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Smażyć na mocno nagrzanej patelni, na cienkiej warstwie oleju (olej trzeba co jakiś czas dolewać), tak żeby z obu stron się zrumieniły. Placki bardzo szybko się smażą, podobnie jak placki na sodzie, więc trzeba pilnować.

U mnie podane są ze śmietaną i świeżym szczypiorkiem.



Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz