Dzisiaj przepis na domowy pasztet mięsny, wbrew pozorom nie jest to
takie trudne, no i wychodzi według mnie taniej i zdrowiej niż w sklepie ;) Mi za taką porcję wyszło ok 37 zł. (nie liczę gazu oczywiście)
Potrzebujemy:
ok. 1,3 - 1,4 kg udka z indyka
40-50 dkg mięsa wieprzowego
ok. 30 dkg wątróbki drobiowej
ok. 20 dkg boczku lub podgardla
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 średni seler
1 większa cebula
ok 5 ząbków czosnku
2-3 jajka
sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do wieprzowiny (ta z okienkiem)
ok. 1,3 - 1,4 kg udka z indyka
40-50 dkg mięsa wieprzowego
ok. 30 dkg wątróbki drobiowej
ok. 20 dkg boczku lub podgardla
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 średni seler
1 większa cebula
ok 5 ząbków czosnku
2-3 jajka
sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do wieprzowiny (ta z okienkiem)
Wykonanie:
Mięso musimy najpierw ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym,
tak po ok 1 do 1,5 h gotowania dodajemy warzywa (bez cebuli) i gotujemy
jeszcze ok 0,5h. Warzywa dobrze jest pociąć na mniejsze kawałki wtedy
szybciej się ugotują. Zostawiamy do ostygnięcia. Łyżką cedzakową
wyjmujemy wszystko do miski, NIE wylewamy wywaru, usuwamy skórę, kości i
chrząstki (ziele i liść również). Wszystko mielimy co najmniej
3-krotnie przez maszynkę o małych oczkach, razem z cebulą i czosnkiem.
Doprawiamy do smaku, dodajemy jajka. Jeżeli czujemy pod ręką, że pasztet
jest za suchy to podlewamy go odrobiną zostawionego wywaru. Pieczemy w
nagrzanym do 200 stopni piekarniku tak ok 80-90 min. Ja blaszki wykładam
folią aluminiową bo tak jest łatwiej go później wyjąć. Z tej porcji
wychodzi dwie małe keksówki. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w
keksówkach.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz