poniedziałek, 16 maja 2016

Pasztet mięsny I

Dzisiaj przepis na domowy pasztet mięsny, wbrew pozorom nie jest to takie trudne, no i wychodzi według mnie taniej i zdrowiej niż w sklepie ;) Mi za taką porcję wyszło ok 37 zł. (nie liczę gazu oczywiście)









Potrzebujemy:
ok. 1,3 - 1,4 kg udka z indyka
40-50 dkg mięsa wieprzowego
ok. 30 dkg wątróbki drobiowej
ok. 20 dkg boczku lub podgardla
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 średni seler
1 większa cebula
ok 5 ząbków czosnku
2-3 jajka
sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do wieprzowiny (ta z okienkiem)



Wykonanie:
Mięso musimy najpierw ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym, tak po ok 1 do 1,5 h gotowania dodajemy warzywa (bez cebuli) i gotujemy jeszcze ok 0,5h. Warzywa dobrze jest pociąć na mniejsze kawałki wtedy szybciej się ugotują. Zostawiamy do ostygnięcia. Łyżką cedzakową wyjmujemy wszystko do miski, NIE wylewamy wywaru, usuwamy skórę, kości i chrząstki (ziele i liść również). Wszystko mielimy co najmniej 3-krotnie przez maszynkę o małych oczkach, razem z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku, dodajemy jajka. Jeżeli czujemy pod ręką, że pasztet jest za suchy to podlewamy go odrobiną zostawionego wywaru. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku tak ok 80-90 min. Ja blaszki wykładam folią aluminiową bo tak jest łatwiej go później wyjąć. Z tej porcji wychodzi dwie małe keksówki. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w keksówkach.


 Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz