piątek, 4 grudnia 2015

Sernik na kakaowym cieście

Jedno z ciast jakie upiekłam mężowi na imieniny w pracy. Sernik lubi większość ;)





Składniki na ciasto:
40 dgk mąki pszennej
20 dkg margaryny
15 dkg cukru
3 żółtka 
3 łyżki śmietany (12% lub 18%)
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli

Składniki na ser:
1 kg twarogu półtłustego
15 dkg masła lub margaryny
5 jajek + białka co zostały z ciasta
15 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu w proszku (śmietankowy lub waniliowy taki na 0,5 l. mleka)
sok z 1 cytryny (opcjonalnie można dodać również skórkę otartą z cytryny)
rodzynki - taka spora garść lub wg uznania (opcjonalnie)

Wykonanie:
Zagnieść ciasto z podanych składników i podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część uformować w kilka tzw. "kiełbasek" i wstawić do zamrażarki na jakimś talerzyku. Większość część wstawić do lodówki.
Wszystkie składniki na ser (oprócz rodzynek) zmiksować w malakserze na gładką masę, później już łyżka wmieszać rodzynki.
Jak ktoś nie dysponuje malakserem, to ser z masłem przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodać resztę składników i wymieszać robotem kuchennym.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i obsypać mąką czy bułką tartą (ja stosuje papier, z tym że zostawiam go więcej na dłuższych bokach żeby było za co złapać i wyciągnąć sernik z blaszki - robi się to we dwie osoby. Niestety ser wchodzi w reakcję z blachą nawet przez papier i później jak dla mnie brzegi są niejadalne bo po prostu czuć metal. Dlatego też jak sernik wystygnie wyjmuję go z blaszki). Dno blaszki wyłożyć większą częścią ciasta, wylać ser, a na ser zetrzeć (na grubych oczkach tarki) pozostałe ciasto z zamrażarki.

Piec ok 1 godz. w 200°C

Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz