środa, 23 marca 2016

Makaron z serduszkami

Takie szybkie danie z makaronem ;) Osobiście uwielbiam makaron i mogłabym go jeść nawet codziennie ;)






Składniki: (porcja na 4-6 osób)
makaron opakowanie 500 g. (u mnie świderki)
serduszka drobiowe - opakowanie 1 kg.
pieczarki ok 60 dkg
cebula szt. 1 - taka większa
marchew też 1 większa
śmietana 18% (u mnie troszkę więcej niż pół kubka 360 g.)
mąka pszenna - kilka łyżek
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)


Wykonanie:
Serduszka wymoczyć w zimnej wodzie - wystarczy 30 minut. Odlać tą wodę, serduszka przepłukać i jak mają skrzepki krwi to je usunąć. Włożyć je do garnka i zalać zimną wodą, tak mniej więcej woda ma sięgać ok 3 cm. ponad serduszka, ugotować je do miękkości (20 - 30 min.), oczywiście trzeba pamiętać o zebraniu "szumów" w trakcie gotowania. Cebulę podsmażyć na złoto, pieczarki pokroić w półplasterki a marchew zetrzeć na jarzynówce. W międzyczasie gotowania się serduszek, jak już nie pojawiają się "szumowiny", dodać do serduszek cebulę, pieczarki i marchew. Jak już będą ugotowane dodać śmietanę (ja rozrabiam ją z kilkoma łyżkami mąki i hartuję gorącym wywarem). Jeżeli sos wydaje nam się za rzadki to zagęścić go jeszcze odrobiną mąki rozmieszaną w zimnej wodzie. Dosmaczyć solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron.

Można podawać posypany startym żółtym serem lub pokrojoną natką pietruszki.

Taki sos możemy podawać również z ziemniakami, kaszą czy ryżem



Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz