czwartek, 3 marca 2016

Jak zrobić pastę sezamową?

Pasta sezamowa dodaje smaku potrawom orientalnym. Ja używam jej głównie do humusu, który uwielbiam. Taką pastę bardzo ciężko jest znaleźć u mnie w mieście albo jest okropnie droga (za małą buteleczkę trzeba płacić jak za złoto). Sam sezam jest kupić dużo łatwiej i cenowo nie odstrasza ;)
No dobra, ale do rzeczy... Kilka łyżek sezamu prażymy na suchej patelni (uważamy, żeby się nie przypalił), po uprażeniu staje się on bardziej oleisty i bardziej aromatyczny. Przekładamy do miseczki żeby chwilę ostygł. Taki sezam trzeba zmielić, ja to robię w młynku do kawy (oczywiście oczyszczonym z kawy:)) Jak ktoś nie ma młynka może ziarenka utrzeć w moździerzu - i tak domowa pasta sezamowa gotowa do użycia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz