Ale do rzeczy....
Składniki: (porcja na 5 osób)
kasza jaglana ok 250 - 300 g.
pieczarki ok 0,5 kg
jeden spory por
jedna duża marchewka
rosół warzywny lub drobiowy (ew. z kostki)
sól, pieprz, chili, oregano, szczypta lubczyku - do smaku
2-3 ząbki czosnku
olej
Wykonanie:
Z pora zdjąć wierzchnią wartwę i pokroić na półtalarki, pieczarki (ja obieram) pokroić na półplasterki lub plasterki w zależności od ich wielkości, marchew zetrzeć na jarzynówce. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić por, dodać pieczarki i marchewkę. Jak zmniejszą swoją objętość to dodać kaszę, podsmażyć ją chwilkę i podlać rosołem, podlewać w miarę wypijania rosołu przez kaszę aż do jej miękkości - często mieszać. Dodać wyciśnięty czosnek, dosmaczyć.
Kaszotto może być podawane samo albo np. do ryby czy do kurczaka
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz