sobota, 19 marca 2016

Kaszotto jaglane z pieczarkami...

Dzisiaj proponuję takie oto danie, dobre dla tych co muszą jeść kaszę jaglaną ze względu na stan swoich stawów, czy po prostu chcą się zdrowo odżywiać. Na fotografii prezentuje się tak ;) Jak to mój Mąż się zapytał - po co robisz zdjęcie tej papki? No tak, każde risotto czy kaszotto wygląda trochę jak papka ;)
Ale do rzeczy....





Składniki: (porcja na 5 osób)
kasza jaglana ok 250 - 300 g.
pieczarki ok 0,5 kg
jeden spory por
jedna duża marchewka
rosół warzywny lub drobiowy (ew. z kostki)
sól, pieprz, chili, oregano, szczypta lubczyku - do smaku
2-3 ząbki czosnku
olej

Wykonanie:
Z pora zdjąć wierzchnią wartwę i pokroić na półtalarki, pieczarki (ja obieram) pokroić na półplasterki lub plasterki w zależności od ich wielkości, marchew zetrzeć na jarzynówce. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić por, dodać pieczarki i marchewkę. Jak zmniejszą swoją objętość to dodać kaszę, podsmażyć ją chwilkę i podlać rosołem, podlewać w miarę wypijania rosołu przez kaszę aż do jej miękkości - często mieszać. Dodać wyciśnięty czosnek, dosmaczyć.
Kaszotto może być podawane samo albo np. do ryby czy do kurczaka


Smacznego;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz