wtorek, 29 marca 2016

Babka drożdżowa

Ja z tego przepisu robię babkę drożdżową na Wielkanoc ;)







Składniki:
9 żółtek + 1 całe jajko
3 szkl. mleka
10 dkg drożdży świeżych lub 8 łyżeczek drożdży suchych
1 i 1/3 szkl. cukru
1 cukier waniliowy (ew. wanilinowy)
1 kg + 1/2 szkl. mąki pszennej typ 450
szczypta soli
20 dkg masła
200 g rodzynek (można dać mniej, można dać również skórkę pomarańczową)


Wykonanie:
Masło roztopić, żółtka i jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym, zaparzyć gorącym mlekiem (cały czas przy tym ubijać robotem, trzeba to robić w wyższym naczyniu bo powstaje po tym dużo piany), dodać do tego 1/2 kg mąki i drożdże, wymieszać drewnianą łyżką. Jak zacznie zaczyn pracować dodać pozostałą mąkę i sól. Gnieść (miętosić) ok 15 min., dodać roztopione masło i rodzynki, gnieść jeszcze 10-15 min., zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do foremek (tak do ok 2/3 wysokości), pozostawić aby podrosły i upiec.


 Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz