czwartek, 10 marca 2016

Jak urozmaicić kurczaka

Jeżeli gotujecie na kilka dni udka z kurczaka i chcecie dodać im smaczku następnego dnia mam na to radę;)

Bierzemy patelnie, ok. 20 cm pora (pokroić w talarki), 2 średnie marchewki (zetrzeć na jarzynówce), mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Por i marchewkę chwilę smażymy na niedużej ilości oleju, dodajemy koncentrat, podlewamy troszkę wody, żeby koncentrat miał się gdzie "rozrzedzić". Do smaku dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie, na takie "łoże" układamy udka pieczone poprzedniego dnia, Przykrywamy i czekamy aż się zagrzeje 5-10 min. Pod koniec można na kilka minut odkryć kurczaka aby nadmiar wody odparował. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub z ulubioną kaszą.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz