poniedziałek, 29 lutego 2016

Rzeszowiak

Przepis ten znalazłam na Smakerze, potrzebowalam upiec jakieś fajne ciacho na urodziny brata do pracy, no i padło na nie. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić, bo składałam je wieczorem, no a po imprezce nie został ani kawałeczek. Przepis w większości jest oryginalny, zmieniłam jedynie proporcje masy, bo uważałam, że jak na taką wielkość ciacha mogą być po prostu za małe;)

Jak kiedyś zrobię jeszcze to ciacho, to postaram się pstryknąć kilka fotek ;)

Ciasto białe:
7 białek
1,5 szkl. cukru pudru
10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt:
4 jajka
6 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
7 żółtek
½ l mleka
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3,5 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki (375g. masła lub margaryny)
nalewka cytrynowa lub sok z cytryny – do smaku

Dodatkowo:
ok. 1 łyżki kawy rozpuszczalnej
polewa (najlepiej taka domowa i mało słodka)

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i proszek – wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę robiąc tzw góry i doliny (na blaszkę położyć uprzednio papier tak żeby wystawał na brzegach z każdej strony). Ciasto posypać kawą rozpuszczalną.
4 białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę i proszek – wymieszać. Biszkopt wylać równomiernie na „bezę”, nie wyrównywać. Piec ok 40 min. w 180ºC
Z ½ l mleka odlać ok ¾ szkl. Do większej części dodać cukry i zagotować, do odlanego mleka dodać żółtka i mąki – wymieszać – ugotować budyń, zestawić do wystygnięcia.
Ciasto przekroić na pół.
Margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu. Dosmaczyć nalewką cytrynową lub sokiem z cytryny. Zostawić kilka łyżek masy na wierzch ciasta.
Ciasto przełożyć masą, górny placek posmarować zostawioną masą. Polać ostygniętą polewą.



SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz