Jak kiedyś zrobię jeszcze to ciacho, to postaram się pstryknąć kilka fotek ;)
Ciasto białe:
7 białek
1,5 szkl. cukru pudru
10 płaskich łyżek mąki
ziemniaczanej
1
łyżka octu
pół
łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
4
jajka
6
łyżek cukru
7
łyżek mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
7
żółtek
½ l
mleka
6
łyżek cukru
1
cukier waniliowy
2,5
łyżki mąki ziemniaczanej
3,5
łyżki mąki pszennej
1,5
kostki (375g. masła lub margaryny)
nalewka
cytrynowa lub sok z cytryny – do smaku
Dodatkowo:
ok.
1 łyżki kawy rozpuszczalnej
polewa (najlepiej taka domowa i mało słodka)
Wykonanie:
Białka
ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i
proszek – wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę robiąc tzw
góry i doliny (na blaszkę położyć uprzednio papier tak żeby
wystawał na brzegach z każdej strony). Ciasto posypać kawą
rozpuszczalną.
4
białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę i proszek –
wymieszać. Biszkopt wylać równomiernie na „bezę”, nie
wyrównywać. Piec ok 40 min. w 180ºC
Z
½ l mleka odlać ok ¾ szkl. Do większej części dodać cukry i
zagotować, do odlanego mleka dodać żółtka i mąki – wymieszać
– ugotować budyń, zestawić do wystygnięcia.
Ciasto
przekroić na pół.
Margarynę
utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu. Dosmaczyć nalewką
cytrynową lub sokiem z cytryny. Zostawić kilka łyżek masy na
wierzch ciasta.
Ciasto
przełożyć masą, górny placek posmarować zostawioną masą.
Polać ostygniętą polewą.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz