poniedziałek, 29 lutego 2016

Czarny Placek

Mam go już od x lat i bardzo dawno go już nie robiłam. Ciasto zawsze wychodzi, mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby wyszedł mi z tego przepisu zakalec. Jak smakuje? Powiedzmy, że przypomina bardziej mocniejszy w smaku murzynek przełożony orzechową masą. Ciasto nie jest suche więc wystarczy kilka godz. w lodówce aby można było go pałaszować. Fajny jako ciacho na niedzielę, a przy zwiększonej ilości masy może "robić" za awaryjny tort;)







Ciasto:
3 jajka
3 łyżki oleju
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 szkl. mleka
2 szkl. mąki
3 łyżki dżemu (truskawkowego, wiśniowego, jagodowego lub śliwkowego)
1 łyżka sody (praktycznie nie czuć jej w gotowym cieście)

Masa:
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mielonych orzechów
1 masło lub margaryna (250 g.)

Dodatkowo: 
nasączenie - ok. 1 kieliszka orzechówki i dopełnić wodą do 1 szkl.

Wykonanie:
Jajka, olej, cukier i kakao ubić, dodać resztę składników. Wymieszać i upiec w tortownicy.
Mleko, cukier i orzechy zagotować - osudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce orzechów.
Wystudzone ciasto przekroić na pół, placki nasączyć (lepiej łączą sie wtedy z masą), 2/3 masy przełożyć placki, pozostałą 1/3 masy położyć na wierzch.
Udekorować np. startą czekoladą czy polewą

Nasączenie dobrze jest zrobić, ponieważ ciasto lepiej łączy się z masą i jest delikatniejsze, oczywiście jak ciasto mają jeść dzieci, zamiast orzechówki można dać dżem (użyty do ciasta) rozpuszczony w wodzie czy nawet sok z cytryny z wodą.

Jak ciasto ma robić za tort, radzę zrobić podwójną porcję masy, a samo ciasto podzielić na 3 części (rośnie dosyć wysokie).



SMACZNEGO









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz