Składniki (na dużą blaszkę):
6 jabłek
ok 1 szkl. orzechów włoskich
5 jajek
1,5 szkl. cukru (dla lubiących mniej słodkie wypieki - 1 szkl. cukru)
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego
3 szkl. mąki pszennej
cukier waniliowy
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
kopiasta łyżeczka cynamonu (lub według smaku)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru (opcjonalnie)
Wykonanie:
Obrane jabłka pokroić w większą kostkę a orzechy lekko przesiekać.
Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki - zmiksować. Wymieszać z jabłkami i orzechami.
Piec w 180'C ok 50 min. (w zależności od piekarnika czas może być dłuższy). Blaszkę wcześniej oczywiście wykładamy papierem do pieczenia.
Można polać polewą czekoladową
Smacznego ;)
*przepis zaczerpnięty stąd z moimi modyfikacjami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz