środa, 11 listopada 2015

Chleb domowy

Już od kilku lat wypiekam własny chleb, i jakoś nie tęsknię za tym sklepowym. Głównie przy jego pieczeniu korzystam właśnie z tego przepisu. Jest prosty w wykonaniu i szybko się go robi, oczywiście nie wliczając czasu rośnięcia i samego pieczenia. Chleb z tego przepisu można robić zarówno w maszynie jak i ręcznie. Ja osobiście w maszynie do pieczenia chleba tylko mieszam a piekę już w piekarniku, ponieważ nie lubię mieć dziur w chlebie po mieszadłach. Ręcznie też mi się już zdarzyło go wyrabiać jak musiałam czekać na nową misę;)  




Składniki:
475 ml. letniej wody
2,5 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
385 g. mąki pszennej typ 550
385 g. innej mąki (np. żytnia typ 720, orkiszowa typ 2000 czy żytnia razowa)
3 łyżeczki drożdży suchych (ok 1 opakowania drożdży suchych sklepowych)
1 łyżka suchego zakwasu (opcjonalnie)
dodatki w ilości ok 5 łyżek lub wg uznania - siemie lnianę w ziarnach, otręby, śruta, słonecznik, pestki dyni... (opcjonalnie)

Wykonanie na maszynę:
Do misy dodać składniki w kolejności podanej powyżej, włączyć mieszanie na ok 30 min, po czym ciasto wyjąć do formy (u mnie jest to długa keksówka), oczywiście formę wpierw smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Wstawić do zimnego piekarnika na ok 60 min. Chleb po wyrośnięciu warto naciąć w kilku miejscach. Czas pieczenia 70 min. w temp. 220°C

Wykonanie ręczne:
Suche drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami mąki pszennej i dodać wody (z ilości podanej w składnikach) do konsystencji śmietany. Do miski wsypać pozostałą mąkę i resztę składników, drożdże dodać jak zaczną pracować. Wszystko zagnieść. Ciasto powinno być zwarte choć może się trochę kleić do rąk, zwłaszcza gdy używamy mąki żytniej. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły. Dalej postępujemy jak powyżej.

Wskazówki:
- Olej i zakwas dodany do chleba powodują, że chleb przy krojeniu się mniej kruszy
- do chleba jak ktos lubi można dać odrobinę czarnuszki, ja nie daję bo niestety domownicy jej nie lubią
- temp. pieczenia jest uzależniona od piekarnika, radzę upiec pierwszy bochenek wg. przepisu, a jakby skórka była za mało lub za bardzo wypieczona, przy następnym pieczeniu zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę o 10-20°C (ja piekę w piekarniku gazowym)
- chleb może postać spokojnie nawet do 5 dni i nic mu się nie dzieje (tzn. nie pleśnieje), tylko staje się bardziej suchy
- z takiej porcji wychodzi bochenek o wadze ok 1100-1200 g.
- na koniec taka rada: drożdży suchych nigdy nie mieszamy bezpośrednio z płynem, najpierw trzeba je wymieszać z odrobina mąki


Życzę smacznego ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz