wtorek, 19 kwietnia 2016

Makaron ze szpinakiem

Wczoraj otrzymałam zamówione produkty ekologiczne, a mianowicie świeżutki młody szpinak, olej lniany i kozi ser. Musiałam to jakoś wykorzystać ;)







Składniki:
Szpinak 1 kg świeżego lub 2 opakowania mrożonego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
kilka łyżek śmietany 18%
sól, pieprz - do smaku

Ulubiony makaron (świderki, penne, etc.)

Wykonanie:
Jeżeli macie świeży szpinak to oczywiście trzeba go przebrać, usunąć łodyżki i porządnie umyć.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać szpinak rwąc go na mniejsze części, jak sałatę (jeżeli jest to szpinak mrożony to postarać się przełamać bryłę i rozmrażać bezpośrednio na patelni). Podsmażyć kilka minut aż szpinak się zmniejszy i odparuje znaczna większość wody. Jeżeli nie lubicie takich "frędzli" to świeży szpinak można rozdrobnić blenderem. Dodać przeciśnięty czosnek, śmietanę, sól i pieprz - do smaku.
Jako dodatek, można użyć do posypania gotowego dania twaróg półtłusty. Na zdjęciu jest kozi ser, a całość skropiłam olejem lnianym.
Można też podać np. z jajkiem sadzonym czy w koszulce. To zależy od gustu, równie dobrze można podać tylko z makaronem ;)

 Smacznego;)


1 komentarz:

  1. How to play Spades online casino games | Karangpintar
    Spades online casino is an excellent online gambling app 온카지노 that provides players with the 바카라 사이트 chance to play for free without risking any real money. It has 제왕 카지노 been

    OdpowiedzUsuń